Olin tänään kuunteluoppilaana alaosaston järjestämässä tokon intensiivipäivässä. Kouluttajina Tending-kennelin Riitta ja Pekka Korri. Päivä oli ihan mielenkiintoinen, ainoastaan järkyttävän kova ja kylmä tuuli häiritsi keskittymistä, paleli niin vietävästi ja flunssakin siihen päälle. Aluksi seurattiin avo/alo-koirakoiden käytännön koulutusta, oli oikein mukava huomata, että kaikilla loppujen lopuksi hyvin samantyyppisiä ongelmia kuin itselläkin :) Päivästä jäi hyvin mieleen Pekan pitämästä lyhyestä luennosta muutamia juttuja. Ehkä tärkeimpänä se, että koira olisi opetettava vastaamaan kehuihin, eli pelkkä koiran sanallinen kehuminen nostaisi/pitäisi koiran viretasoa ylhäällä. Tätä pitäisi treenata kehu + palkka systeemillä palkkaa sattunaistaen, niin hullua kuin se onkin niin olen tietämättäni tehnyt juuri tuota ihan normaalien lenkkien yhteydessä. Olen siis kehunut Taraa, ja harventanut palkkaamista. Tällä hetkellä Tara vastaa jo todella hyvin sanalliseen kehuun, vireystila kasvaa ja katsoo minua odottaen, että mitä seuraavaksi. Kerrankin olen tehnyt jotain fiksua tietämättäni :)

Lelulla palkkaamisesta tuli lohduttava tieto/hyvä muistutus siitä, että jokaisella koiralla on oma yksilöllinen tapa palkkautua lelulla. Jotkut koirat tuovat lelua välittömästi ohjaajalle, ja janoavat vetoleikkiä. Jotkut koirat (kuten siis Tara) on taas sellaisia, että palkkautuvat siitä, että juoksevat itsensä läkähdyksiin lelu suussa ympäri kenttää, eikä siinä ole mitään väärää. Jotenkin olen pitänyt Taraa "viallisena", kun lähtee kaahaamaan ympäriinsä, mutta se todellakin on sen tapa, eikä siis yhtää sen oikeampi tai väärempi.

Uutena ja haasteellisena vinkkinä/ohjeena tuli neuvo siitä, että ohjaajan pitäisi pysyä ilmeettömänä kuin patsas koiraa ohjatessa, kun kaikki menee niin kuin pitää, ikään kuin koiralle merkkinä siitä, että nyt menee hyvin, jatka vain, kohta saat palkan. Mikä siis äärimmäisen järkeenkäypää, kun miettii sitä miten ohjaajan pitää kisoissa käyttäytyä. Tuon ohjaajan käytösmallin saaminen koiran päähän vaatinee hieman työtä, mutta pitänee ainakin yrittää.