Aloin tässä miettiä Taran sanavaraston laajuutta, tai siis eihän se puhu (vielä), mutta mitä kaikkea neiti kuitenkin ymmärtää :)

ODOTA = Pysähdy, kunnes katsekontaktin jälkeen saat luvan jatkaa matkaa, käytössä esim. metsälenkillä tai muuten vapaana ollessa

EI MENE = Tarkoittaa juurikin tuota, käytössä esim. jos Tara näkee vapaana ollessa jotain kiinnostavaa, jonka luokse ei saa mennä, esim. vieras koira

RIITTÄÄ= riehuminen tai muu toiminta loppuu heti, esim. Taran hyppiessä hihaan kiinni tmv.

NÄTISTI = lopeta epämääräinen toiminta, esim. eteen hyppiminen ja kääntyminen kävellessä tai muu hihnassa tempoilu. Lievempi painos riittää-käskystä.

SISÄLLE = lenkiltä tullessa lupasana sisälletuloon

AUTOON = tarkoittaa juuri tuota

OHI = mennään ohitse

ETEENPÄIN = lopeta tuo taaksepäin vilkuilu, ja keskity eteenpäin kulkemiseen

REUNAAN = siirry kulkemaan tien reunaan minun eteen

MENNÄÄN = jatketaan matkaa, kulje mukana

TULE VAAN = lupa sängylle tulemiseen illalla nukkumaan käydessä

EI KOSKE = älä koske siihen, esim. roskaan tmv.

OLE HYVÄ = saat ottaa, esim. ruoan

Enempää en nyt tähän hätään muista, mutta eiköhän tuossa ole jo ihan yhden koiran arkielämän tarpeiksi :) Lisäksi sitten tietenkin TOKO-käskyt, mutta edellä mainituilla luovitaan eteenpäin arkielämässä. Tajusin juuri, että edellä mainitut käskyt on opetettu Taralle käytännössä puhtaasti sanallisen palkkion avulla. Pointti on kaiketi järjettömän suuri toistojen määrä, koska ko. käskyt ovat käytössä joka ikinen päivä useitakin kertoja. Toiminnasta tulee koiralle automaatio.

Tänä aamuna oikein mieltä lämmitti, kun sain palautetta toiselta koiraihmiseltä siitä miten hyvin koulutettu Tara on. Itse en kuitenkaan käyttäisi termiä hyvin koulutettu, ennemminkin peruskoulutettu. Mielestäni olen opettanut Taralle sen mitä tarvitsee siihen, että arkielämä on helppoa ja mukavaa, ja koira on hallinnassa. Tosin tästä päästään siihen, että peruskoulutettu koira tarkoittanee eri ihmisille niin eri asioita.